Om du är stor på internetsäkerhet har du förmodligen ett VPN. Dessa är bra för att kryptera din onlinedata och hålla dig säker när du surfar, men vad händer om din VPN av misstag kopplas ur, eller om du bara stänger av den ett tag? Är inaktiveringen för obetydlig, eller utsätter det dig för risker?

Vad händer när ditt VPN kopplas från?

VPN kräver en stabil Internetanslutning för att skicka dina data till fjärrservrar för kryptering och IP-maskering. Så om ett virtuellt privat nätverk upplever anslutningsproblem eller om din bandbredd inte räcker till för att din data ska nå servern, kan du enkelt koppla bort utan att ens inse det.

Naturligtvis kan du också avsiktligt koppla från din VPN. Den långsamma anslutningshastigheten som kommer som ett resultat av att använda en VPN kan ibland vara frustrerande, så du kan ibland stänga av den för att titta på en film utan att buffra eller ladda ner en fil utan att vänta länge.

Det är lätt att anta att inaktivering av ditt VPN ett tag inte kommer att skada, eftersom du vet att du kommer tillbaka och återansluter snart. Men i verkligheten är det inte så.

I samma ögonblick som du kopplar från ditt VPN medan du använder Internet, är din IP-adress och all din onlineaktivitet omedelbart synlig för din Internetleverantör (ISP). Så även om du har gömt din IP och din aktivitet i flera år med din VPN, är detta element av integritet borta så fort din VPN kopplas bort.

Dessutom blir du mycket sårbar för skadlig onlineaktivitet utan din VPN, eftersom din data nu är mer lättillgänglig för cyberbrottslingar. Detta är ett stort problem om du använder ett VPN för att komma åt riskfyllda webbplatser.

Naturligtvis är det värt att ha i åtanke att många legitima webbplatser använder HTTPS, eller Hypertext Transfer Protocol Secure, ett protokoll som krypterar anslutningen mellan en webbplats och dess användare, vilket säkerställer integriteten hos deras data. Så om du håller dig till webbplatser som använder HTTPS kommer det inte att vara så riskabelt att inaktivera din VPN.

Du kommer att veta om en webbplats använder HTTPS genom att helt enkelt kontrollera webbadressen i URL-fältet. Om adressen börjar med “https” vet du att webbplatsen är säker. Det är dock inte alla webbplatser som använder det här protokollet, och Internet är fullt av illvilliga individer som är redo att missbruka din data om din säkerhetsnivå över huvud taget saknas.

Så om det finns en chans att din VPN kan kopplas ur när som helst, finns det något som kan göras för att förhindra att din känsliga data blir mer sårbar?

Hur man förblir säker när din VPN kopplas från

Om du använder någon av de stora VPN-leverantörerna, inklusive ExpressVPN, NordVPN, SurfShark eller ProtonVPN, kommer du att ha tillgång till en funktion som kallas “kill switch”. Aktivering av den här funktionen säkerställer att du omedelbart kopplas bort från internet om ditt VPN misslyckas vid något tillfälle.

Detta betyder att det inte finns någon chans att din riktiga IP-adress avslöjas eller att din data kan dechiffreras av din internetleverantör (tillsammans med tredje part eller illvilliga användare) när din VPN är bortkopplad.

Oavsett vilken VPN-leverantör du använder, om den stöder alternativet kill switch, kommer du att kunna aktivera det snabbt och enkelt i dina appinställningar. Det finns en god chans att kill switchen redan är aktiverad beroende på dina enhetsinställningar. Observera att alternativet inte kan kallas bokstavligen “kill switch”. Till exempel, på ExpressVPN-appen, kallas kill switch-alternativet “Blockera all icke-VPN-trafik”.

Du kommer att behöva gå till enhetens inställningar och göra några ändringar för att aktivera alternativet Kill Switch, men oroa dig inte, det kommer att vara en mycket enkel process. Kör helt enkelt en internetsökning för att ta reda på hur du aktiverar kill switch med din specifika VPN-leverantör eller kontakta dem direkt.

Att förlora din VPN-anslutning är inte riskabelt

Även om du använder internet efter att du kopplat från ditt VPN kan utsätta dig för risker, kommer att se till att du har rätt åtgärder på plats förhindra att någon av dina personuppgifter ses av obehöriga. Genom att aktivera din VPN:s kill switch-funktion kan du surfa på nätet utan att oroa dig för de potentiella konsekvenserna av plötsliga VPN-fel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *